Elektrikli Yerli Hafif Ticari Araç İçin Geri Sayım

Elektrikli Yerli Hafif Ticari Araç İçin Geri Sayım

Süleyman Demirel Üniversitesi, Üniversite – İş dünyası çalışmaları çerçevesinde önemli bir işbirliği başlattı. Süleyman Demirel Üniversitesi Katar Türk ortaklığı olan QT Holding ve Teknos Otomotiv Grup ile ülkemiz için önemli işbirliğine de daha imza atıyor.

Teknos - QT Holding

Süleyman Demirel Üniversitesi CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü yakın zamanda seri üretime başlayacak olan yerli elektrikli hafif ticari araçların AR-GE,tasarım ve imalat safhalarında işbirliği yapıyor. Özellikle, yerli elektrikli hafif ticari araçların parçalarının önemli bir bölümünün Türkiye’de üretilmesi için parça tasarım, modelleme ve seri üretimlerinin yapılması için Süleyman Demirel Üniversitesi CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından teknik destek veriliyor. Süleyman Demirel Üniversitesi CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.Dr.Oğuz Çolak yaptığı açıklamada “İçten yanmalı motor teknolojisiyle ilgili olarak rekabet etme şansımız olduğunu düşünmüyoruz. Bu alanda üretim adetleri o kadar arttı ki, ülke olarak yetişmemiz mümkün değil. Örneğin, Alman şirketlerinin ürettiği otomobil sayısı 11 milyonu geçiyor. Ancak burada karşımıza elektrikli araba gibi yeni bir fırsat çıktı. Bu teknolojiye uyum sağlamada bir geçiş süreci var. Elektrikli hafif ticari araçlarda Türkiye’nin inşallah yerli bir markası olacak. SDÜ CAD CAM olarak ülkemiz sanayinin emrindeyiz. Bu çalışmamızda da desteklerini esirgemeyen başta Sayın Rektörümüz Prof.Dr.Hasan İbicioğlu’na, Hükümetimize ve işbirliği kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.” dedi. Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hasan İBİCİOĞLU, üniversitenin araştırma ve uygulama merkezlerinin iş dünyası ile işbirliğinde nitelikli akademisyen kadrosu ve zengin alt yapı olanaklarıyla sanayi sektörlerinin hizmetinde olduğunu belirterek yerli elektrikli hafif ticari araç projesinde görev almaktan gurur duyduklarını belirtti.

IMG_1519 - Kopya (3)

Türkiye’nin elektrikli otomobilde pek çok avantajı olduğunu kaydeden yerli elektrikli hafif ticari araç imalatı yapacak Teknosgrup Otomotiv Başkanı Nadir Dülgeroğlu, birincisi “Elektrikli arabada, Türkiye’de projelendirip kendi üretimimiz olan motor ve motor sürücüleri ile yurt dışından tedarik ihtiyacı kalmamaktadır. İkincisi, diferansiyele ve şanzımana gerek yok; bu ikisi tamamen dijital. Diğer tüm aksamlar da zaten Türkiye’de üretiliyor. Süleyman Demirel Üniversitesi CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü elektrikli hafif ticari araçların yerlilik oranın yükseltilmesi konusunda AR-GE, tasarım ve modelleme işbirliği yapmaktan çok memnunuz. Bu konuda Hükümetimizin ve Sayın Rektörümüz Prof.Dr.Hasan ibicioğlu, Sayın Rektör Danışmanımız Erkan Ayan Bey ile SDÜ CAD CAM Araştırma ve Uygulama Merkezimizden Sayın Doç.Dr.Oğuz ÇOLAK ile üniversitemizin nitelikli akademisyenlerinin bize destek vermesi işlerimizi çok kolaylaştırıyor. Bu otomobil Türkiye’de tutar. İnşallah ülkemizin yerli elektrikli hafif ticari aracını 2015 yılı içinde hayata geçireceğiz. Artık, yerli elektrikli hafif ticari araç ülkemiz KOBİ ve işletmelerinin emrinde olacak veyerli bir Türk otomobil markası yollarda olacak” şeklinde konuştu.

SDÜ basın resim 1

Katar ve Türkiye ortaklığı olan QT Holding bünyesinde bulunan QT Otomotiv ile Teknosgrup teknoloji,tasarım ve finansman birlikteliği sağlayarak hedeflerine daha sağlam adımlar ile ilerlediklerini beyan eden Dülgeroğlu sözlerine şöyle devam etti. Bir elektrikli aracın üretilmesi için olmazsa olmazlar vardır, bunlar öncelikle iyi bir ARGE, projeye uygun teknoloji geliştirmek, mekanik parçaların akademisyenler ile yürütülen çalışmalar sonucunda tasarlanması ve en önemli etkenlerden olan genel araç tasarımının ihtiyaca en uygun şekilde konusunda ihtisas sahibi partnerler ile gerçekleştirilmesidir. Ardından gelecek olan iyi bir pazarlama ve satış stratejisi ile başarıya ulaşılması bu çalışmaların finali olacaktır.

IMG_5746

Grubumuzun ARGE elektrik ve elektronik birim başkanı Ceyhun Çerçioğlu; güç elektroniği, asenkron sincap kafesli asenkron motorların sürücü tasarımları konusunda uzman olup, 35 yıldır güç elektroniği alanında çalışmaktadır. Motor ve motor sistemlerimiz; asenkron motorların projeye uygun olarak düşük gerilimli yüksek verimli tasarlanmasıdır. Tasarladığımız sistemler 24-96 voltlar ve 0-1000 amper arasında çalışmakta olup otomobil ve diğer kara taşıtları için özel olarak tork ve hız kontrol sağlanmaktadır. İhtisasımız olan DC–AC invertör frekans kontrollü sürücüler projeye uygun olarak üretilmektedir. Kendi çalışmalarımız ile geliştirdiğimiz, asenkron motorlar ile sağladığımız, test sonuçları çok verimli olan elektronik diferansiyel sistemi ile mekanik güç kayıpları ve problemler ortadan kaldırılmıştır. Teknolojilerimiz sayesinde; 1 KW 750 devir asenkron motordan 4 Kw güç ve 3000 rpm e kadar ulaşarak yüksek güç ve yüksek devir elde etmekteyiz. Çok kutuplu asenkron motorlu sürücülerimiz ile çok yüksek moment elde ederek 1/10 orantıya kadar şanzıman gereksinimi duyulmayan çözümler sağlamaktayız.

nadir2

Gurubumuzun tasarım biriminin başında Dünya’ya adını duyurmuş ve Ferrari tasarlayan tek Türk olma ayrıcalığına sahip Mehmet TAŞANYÜREK bulunmaktadır. Konusunda uzman ve sayısız önemli tasarımlarda imzası olan Taşanyürek ; teknoloji ile estetiği buluşturarak Gurubumuz adına Dünya piyasasında kabul görecek araç tasarımları yapmaktadır. Hafif ticari araçlarımızın yanısıraelektrikli binek küçük araçlar üzerinde çalışmaktadır. Amerika’da bulunan tasarım merkezinden çalışmalarını sürdüren Taşanyürek ile ülkemizin adını Dünyaya duyurabilecek bir elektrikli spor otomobil üzerinde de çalışmaktayız. Ön tasarımları tamamlanan supersport aracımız ile teknolojimizi tüm Dünyaya duyurmak amacındayız.

Elektrikli binek araçların tasarımları çağdaş çizgileri taşımakta olup hafif karbon kompozit malzeme ile üretilmesi planlanmaktadır. Bu araçlarda yerli tasarım elektronik diferansiyel uygulanacaktır ve iki adet asenkron motor ve motor kontrol sistemi kullanılacaktır. Mekanik tasarımlar ve karbon esaslı kompozit çalışmaları Süleyman Demirel Üniversitesi ile işbirliği halinde yürütülecektir.

Teknocar buddy çalışma

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ