TÜRKİYE AĞIR VASITA, TREYLER VE ÜST YAPI SEKTÖRLERİ, TEK SES OLDU

TÜRKİYE AĞIR VASITA, TREYLER VE ÜST YAPI SEKTÖRLERİ, TEK SES OLDU
  • Genel
  • 15 Şubat 2020 09:34

TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, sektörün yetenek ve kapasitelerini kullanarak Avrupa, Orta  Doğu ve Afrika’da Türkiye’nin treyler üreten en büyük ülke olması hedeflerini belirtti.

TAİD Başkanı İlhami Eksin, sektörün Afrika’dan Avrupa’ya gurur verici hikayeler yazdığını dile getirerek; “Hayalimize doğru bir adım olan bu zirve, tüm sektöre ışık tutacak” dedi.

ARÜSDER Başkanı Burhan Fırat, sektörün her yıl rekor ihracat rakamları kırdığına, bu doğrultuda mevzuattaki engeller, teşvik ve kredilerdeki yetersizliklerin çözülmesini talep ettiklerine değindi.

TREDER, TAİD ve ARÜSDER işbirliği ile gerçekleştiren Ağır Vasıta Zirvesi’nde, Türkiye’yi ağır vasıta merkezi yapacak yol haritası çizildi. İlk adımın atıldığı zirvede, Treyler, üst yapı ve ağır vasıta üreticileri ve paydaşları bu hedefe tam destek vererek; ülkemizin, coğrafi konumu, teknolojisi, yetişmiş insan gücü ve kapasitesi ile bunu gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olduğunu belirttiler.

Şentürk: Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük treyler üreticisi olmak istiyoruz

Zirvenin açılış konuşmasında Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk, Türkiye’nin 100 bin adetlik treyler üretim kapasitesine sahip olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’de üretilen treylerlerin 7 kıtada 65’ten fazla ülkeye ihracat edildiğini belirten Şentürk, mevcut kapasitenin yalnızca 5’te birinin kullanılabildiğini açıkladı. Şentürk, “İşte bu yeteneklerimizle kapasitemizi kullanarak, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük treyler üreticisi olmak istiyoruz” dedi.

Eksin: Sektör, Afrika’dan Avrupa’ya gurur verici hikayeler yazıyor

Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı İlhami Eksin,  20 yılda 16 ton üzeri çekici pazarı ortalamasının 25 bin adet olduğunu, geçtiğimiz son 4 yılda pazarın küçülerek 2019 yılında toplam 7 bin 300 araç ile tamamlandığını belirtti. Otomotivdeki bu küçülmenin binlerce bayiyi, çalışanları, satış sonrası hizmetleri ciddi şekilde etkilediğini aktaran Eksin, zirvede çıkacak sonuçların sektörün önünün açılması için önemli olduğunu belirtti. 30 bin adetleri tekrar yakalayacaklarını aktaran Eksin, “Otomobil ve hafif ticari araçlara verilen desteklerin bizim sektörümüze de verilmesi gerekir. Üreticilerimiz, dünya standartlarında işler yapıyorlar, Afrika’dan Avrupa’ya gurur verici hikayeler yazılıyor. Hedeflerimize doğru ilerlemek için bu zirvenin sektöre ışık tutmasını temenni ediyorum” dedi.

Fırat: Her yıl ihracat rekorları kırıyoruz

Araç ve Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği (ARÜSDER) Başkanı Burhan Fırat ise araç üstü ekipman sektörünün yıllık 3 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu söyledi. Sektörün dünyanın 145 ülkesine üst yapı-ekipman ürettiğini belirten Fırat, her yıl ihracat rekorları kırdıklarını vurguladı. Fırat, “Dünya markası olabilmek yolunda çok önemli mesafe kat etmiş firmalarımız olmasına rağmen iç pazarda çok ciddi sıkıntılarımız var. Sadece daralan iç pazar değil, mevzuattaki engeller, teşvik ve kredilerdeki yetersizlikler, çözüm gerektiren temel sorunlarımız” şeklinde konuştu.

Tüzmen: Sektörün altyapısı sağlam, biraz destek gerekiyor

Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 3 yıl önce yapılan zirvede sektöre 4 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu hatırlatıp bu hedefi yineleyerek; “Katma değeri yüksek bir sektöre sahipsiniz ve yaptığınız iş çok stratejik. Doğru kanallar açıldığında sektör, çok iyi yerlere gelebilecek kapasiteye sahip. 4 milyar dolarlık hedefi gerçekleştireceğinize inanıyorum” dedi. Tüzmen sektörün altyapısının sağlam olduğunu, biraz destek verildiğinde Türkiye’nin üretim merkezi olabileceğini söyledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ